define('DISABLE_WP_CRON', true);

TANGO DEL MAR

Dansschool voor de Argentijnse tango voor beginners en half gevorderden

Deze pagina bevat informatie over de muziek waarop gedanst wordt in de salons en in onze lessen, alsmede tips en links van sites van anderen waarmee wij ons verbonden voelen.

Traditionele tangomuziek

1. Lijst met traditionele tango-orkesten
(te vinden op iTunes en Spotify)

· Adoflo Carabelli

· Alfredo De Angelis

· Ángel d’Agostino

· Anibal Troilo

· Carlos Di Sarli

· Edgardo Donato

· Emilio Tuero

· Enrique Francini

· Enrique Rodriguez

· Francisco Lomuto

· Francisco Canaro

· Fulvio Salamanca

· Héctor Varela

· José Garcia

· Juan D’Arienzo

· Luciano Delmare

· Miguel Caló

· Nina Miranda

· Orquesta Romantica Milonguera

· Orquesta Tipica Victor

· Osvaldo Fresedo

· Osvaldo Pugliese

· Pedro Laurenz

· Rodolfo Biagi

· Ricardo Tanturi

· Roberto Malerba

Neo- en non tangomuziek

(te vinden op iTunes en Spotify)

· Astor Piazzola

· Carel Kraayenhof

· Electruco Tango

· Gotan Project

· Haris Alexiou

· Hugo Diaz

· Juan Carlos Caceres

· Yasmin Levy

· Tanghetto

· Cirque du Soleil

 

 

Tips voor in de salon (Milonga)

De middag- of avondsalon is opgebouwd uit een aantal blokjes muziek, de zgn. tandas.

Afhankelijk van het aantal te dansen uren bestaat een tanda uit 3 a 4 nummers meestal van hetzelfde orkest of dezelfde stijl. Tussen de tandas wordt kort een heel ander soort muziek gedraaid. We noemen dit muziekje een cortina (gordijntje). Hierdoor hebben de dansers de gelegenheid op een beleefde manier de dans te beëindigen. Het is dus ook niet zo beleefd om zonder goede reden of wederzijdse instemming voortijdig een tanda te beëindigen.

Overigens wordt alleen in Nederland de term salon gebruikt. In alle andere landen spreekt men over een milonga.

Het laatste nummer van de salon is altijd La Cumparsita, veel dansers stellen het op prijs dit nummer in ieder geval met de eigen (dans)partner te dansen.

Ten dans vragen

In Buenos Aires en in sommige salons in het buitenland is het gebruikelijk om de cabaceo toe te passen. Dat is het ogenspel. De man maakt vanaf waar hij zit of staat oogcontact met de vrouw waar hij mee wil dansen. Wanneer zij zijn blik opvangt en knikt, komt hij naar haar toe en begeeft het paar zich op de vloer om een tanda samen te dansen. Dit hoeft niet perse aan het begin van een nummer of tanda te zijn. Wanneer de blik niet wordt opgevangen of beantwoord weet de man, zonder gezichtsverlies: deze vrouw wil nu niet met mij dansen. Het oogcontact wordt bij voorkeur terloops gemaakt. Iemand nadrukkelijk langdurig aanstaren zal niet werken.

In de meeste Nederlandse salons vraagt de man de vrouw door naar haar toe te komen en te vragen.

Het is not done om zonder goede reden te weigeren. Bijvoorbeeld: als je pijn in je voeten hebt, moe bent, nét bezweet van de vloer af komt of je gewoon de avond wilt stoppen kun je uiteraard weigeren. Je kunt als volger deze leider een tijdje later natuurlijk wel zelf gaan vragen om te dansen. Wanneer je als volger een leider weigert is het natuurlijk niet fijn als je meteen daarop wél met iemand anders gaat dansen. In onze eigen salons kun je als vrouw ook gerust een man vragen om te dansen.

De Argentijnse tango is bij uitstek een sociaal gebeuren. Je houdt rekening met elkaar. Zo houden veel mannen in de gaten welke vrouwen er al langer aan de kant zitten. Zodat iedereen een fijne avond kan hebben.

Etiquette op de dansvloer

De traditionele tango wordt bij voorkeur in close embrace gedanst. Dit is echter geen harde eis die je aan elkaar kunt stellen. De leider doet er verstandig aan de volger te laten bepalen wat hij/zij wil. Je kunt het expliciet vragen, maar je armen uitnodigend openen werkt meestal ook. Je merkt dan vanzelf wat de ander doet.

Er wordt in ringen gedanst: een buitenring, als het heel druk is één of meer binnenringen. In beginsel beweegt het koppel zich altijd in de dansrichting. D.w.z. dat de leider met zijn rechterzijde naar de rand van de dansvloer gericht is. Het is gebruikelijk om paren de ruimte te geven om in te stappen in de ring vanaf hun zitplaats.

Tot slot 

De belangrijkste regel is echter:

Have fun!

Verkorte geschiedenis tangoscholen in Zeeland

(Jaartallen/periodes naar benadering)

Voor een uitgebreide versie en tango-activiteiten in voorgaande jaren, zie www.tangozeeland.nl
2000 – 2009 tangoschool Al Azar van Marie-José en Huibert-Jan
2009 – 2010 Eduardo Aquirre en Yvonne Meissner als gast van Dance Centre Dazzle
2004 – 2013 Tangoschool El Placer van Jacques en Heleen Gosman
2004 – 2017 Tangoschool El Amante van Wim en Ciska Sinke
2017 tot heden Tangoschool Tango del Mar

Hans en Saskia van tangoschool Tango del Mar realiseren zich dat ze op de schouders staan van al hun voorgangers. Ieder heeft vanuit passie en enthousiasme de Argentijnse tango in Zeeland op de kaart gezet.

Waarvoor dank!